Üdvözöl a Tanárakadémia.hu
   
Magunkról

· Céljaink
· Alapszabályunk
· Pro Educanda Iuventute díjasok
· Tantárgyi kollégiumaink
· Jelentkezési Lap

· Projectjeink:
·· Olvasási project
·· Személyiségfejlesztő
·· Módszertani project

· Hír archívum

· Linkajánló

Menü
· Főoldal
· Belépés
· Keresés

Linkajánló


English VersionTámogatóinkTanárkitüntetések az NTK augusztusi tanévnyitó konferenciáján


A CENTA Közép-Európai Tanárakadémia augusztus 24-én, az NTK tanévnyitó konferenciáján első ízben tüntetett ki pedagógusokat a frissen alapított Vörösmarty-éremmel. A díjat, amellyel – a Nemzeti Tankönyvkiadó támogatásának köszönhetően - százezer forint értékű jutalom is jár a kitüntetettnek, elsőként a ménfőcsanaki Baksa Kálmánné és a hidaskürti Cservenka János vehette át.Baksa Kálmánné több mint 30éve dolgozik pedagógusként. Olyan hagyományokat teremtett és indított útjára, olyan szellemi pezsgést teremtett, amilyenre kevés példa akad a magyar oktatásban és közművelődésben. A művészetekkel, a múlt és a jelen hiteles tanúival nemcsak az irodalmi kávéházakban, a könyvtári órákon, a Galgóczi Erzsébet Emlékszobában, hanem a hétköznapokon is találkozhattak az általa szervezett, rendhagyó irodalomórákon a tanulók. Szakmai támogatója, szervezője a „Hegyalján innen- Sokorón túl” regionális népmesemondó versenynek immáron 15 éve. Az általa kezdeményezett Irodalmi Kávéház egyedülálló módon keltette életre a századeleji Olvasó Egyletek, kávéházak hangulatát öt évvel ezelőtt.


Cservenka János 1990. szeptember 1-jén alapította meg az akkori Csehszlovákia első magániskoláját. A következő felvételi vizsgára már 502 tanuló jelentkezett. Indokolttá vált egy felvidéki magániskola-hálózat kiépítése, melynek részeként 1991-ben megalakult a gútai, a nyékvárkonyi és a nagymegyeri, 1996-ban a szőgyéni és 2001-ben a bátorkeszi magániskola. A nagymegyeri és a bátorkeszi iskolák máig a hidaskürti intézmény kihelyezett részlegeként működnek, a többi iskola - az alapító szándékának megfelelően - önállósodott. A 2000/2001-es tanévben a hátrányos helyzetű diákokra való tekintettel az iskola megszüntette a tandíjat. Mindez elsősorban az alapító, Cservenka János érdeme, aki áldozatos munkájával sokat tett a felvidéki magyar nyelvű oktatás felvirágoztatásáért.

A kitüntetésen jelen lévő mintegy ötszáz pedagógus közül sokan elmondták: örömmel hallottak a szép eredményekről, és büszkék kitüntetett kollégáikra. A CENTA elnöke pedig így fogalmazott: „Azzal, hogy a kollégáikat kitüntetésre jelölő tanárok néhány órát társaik munkásságának felmérésére fordítanak, máris megtettük az első lépést az egymásra jobban figyelő, egymással szorosabban együttműködő, kevésbé atomizált tanártársadalom építése felé.”


 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Hírek
· Írta: centa


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Hírek:
Hasznos oldalak Nyomtatható változat Nyomtatható változat