Üdvözöl a Tanárakadémia.hu
   
Magunkról

· Céljaink
· Alapszabályunk
· Pro Educanda Iuventute díjasok
· Tantárgyi kollégiumaink
· Jelentkezési Lap

· Projectjeink:
·· Olvasási project
·· Személyiségfejlesztő
·· Módszertani project

· Hír archívum

· Linkajánló

Menü
· Főoldal
· Belépés
· Keresés

Linkajánló


English VersionTámogatóinkCENTA Taneszköz Nagydíj átadás és évzáró konferencia

December 15- én Mérhető és mérhetetlen címmel konferenciát rendezett a Tanárakadémia Budapesten magyar nyelv és irodalom szakos tanárok részére. A tanácskozás két előadása, Raátz Judité és Valaczka Andrásé a szövegértési kompetencia fejlesztési lehetőségeit járta körül, különös tekintettel a kompetenciamérésekre. A konferencián átadták a Tanárakadémia által alapított CENTA Taneszköz Nagydíjakat is, három kiadvány alkotóinak.


Az Irodalom Tanári Kincsestár sorozatot a RAABE Kiadó jelenteti meg, amely cserelapos szerkezetű könyvek kiadásával foglalkozik. 1993-ban jelent meg első ilyen kiadványuk Magyarországon Korszerű iskolavezetés címmel. Azután következett a Tanári létkérdések 1994-ben, majd az Óvodavezetési Ismeretek és az Óvónők kincsestára, és az Érdekképviselet felsőfokon. 2000-től jelennek meg a kiadó gondozásában tantárgypedagógiai, módszertani segédanyagok, például az Angol és a Német Tanári Kincsestár, valamint az irodalom- és történelemtanárok felkészülését és napi munkáját támogató szaktanári kapcsos könyvek. Ma már a tanítók és a matematikatanárok munkáját is kincsestárak segítik. A sorozat legfrissebb darabja a Természettudományok Tanári Kincsestár. Az Irodalom Tanári Kincsestár óravázlatokat, módszertani útmutatókat, fóliákat tartalmaz, amelyeket kapcsos szerkezetű rendezőben gyűjt egybe a pedagógus. A kapcsos rendezőből a kiválasztott segédletet kiemelhetjük, hogy bevigyük a tanterembe, odaadjuk diákjainknak. A szerkezet lehetővé teszi azt is, hogy a kiadványt bizonyos időszakonként bővítsék. A sorozathoz negyedévente készülő kiegészítő kötetek.

A Nemzeti Tankönyvkiadó National Geographic Diákatlaszának címe magáért beszél. Az 1888-ban alapított National Geographic Society a világ legnagyobb földrajzi ismeretterjesztő vállalkozása. Folyóiratokat, könyveket, térképeket, atlaszokat ad ki, tv-csatornát üzemeltet. A National Geographic Chanel 27 nyelven 230 millió háztatásba jut el. Magazinját 28 nyelven, 8,5 millió példányban adják ki. Diákatlaszának első kiadása 2001-ben jelent meg Washingtonban. A sikeres kiadvány magyar kiadásának jogát 2005-ben vásároltuk meg, s a hazai iskolarendszerhez, tantervhez igazított változata idén novemberben hagyta el a nyomdát. A jelentős érdeklődésre számító új magyar atlasz 80, rövid, szöveges ismertetőkkel kiegészített térképet tartalmaz. A földrajzi fogalmakat, jelenségeket érdekfeszítő fényképekkel, diagramokkal, grafikonokkal is illusztrálja. A hagyományos térképek és tartalmak mellett, a világtérképeken problémaközpontú megjelenítésben az egész világot érintő kérdéseket (élelmezési helyzet, vízellátás, energiahelyzet) tár elénk, sok fényképpel, táblázattal, grafikonnal kiegészítve. Egy-egy ilyen, fotóval kiegészített térképes oldal (mint például egy emberekkel telezsúfolt sanghaji utcát ábrázoló fénykép a Föld népessége térképlapon) többet mondhat el egy kisdiák számára is, mint sok-sok mondat egy tankönyvben. Az érdeklődők számára további információkkal szolgáló internetcímeket is közlünk Itt még több fotót, adatot lehet elérni az adott témával kapcsolatban.
Ugyancsak NTK-s kiadvány a Kalandozások a matematikában sorozat. A Békéssy Szilvia – Fried Katalin – Korándi József – Paróczay József - Számadó László – Tamás Beáta szerzői csoport és a Nemzeti Tankönyvkiadó jóvoltából újabb matematika tankönyvcsaládnak örvendezhetnek a felső tagozatos diákok, tanárok, szülők és az egész pedagógus társadalom. A sorozat címe félreérthetetlenül sugallja a szerzők szándékát, hogy olyan könyv kerüljön a gyerekek kezébe, amely alkalmas arra, hogy felkeltse az akciófilmekhez, kalandfilmekhez szokott gyerekek érdeklődését. Talán Rényi Alfréd mondata is eszébe jutott a szerzőknek, mely szerint a matematikai problémákkal való foglalkozás „izgalmas, érdekfeszítő szellemi kaland”. Kreatív és problémaérzékenységet fejlesztő ötletek sokaságával, a könyvek önmagukban is újító jellegűek: hangulatukban, megfogalmazásukban egységes koncepcióra épülnek fel, és sok ponton mutatnak példát arra, hogy egy ötletet hogyan lehet innovatív módon egy tananyag feldolgozásánál megvalósítani. Biztosak lehetünk benne, hogy a „Kalandozások a matematikában” nevű utazásra jelentkezők egy életen át tartó, praktikus, hasznos és a gyakorlati életben beváltható ismeretek birtoklását támogató, a gondolkodás örömét, élményét megismertető kirándulásra indulnak. Hiszem, hogy sokan leszünk ezen az úton haladók: tanárok, tanulók és más, még a kíváncsiságot a lelkükben hordozó, érdeklődő olvasók.Raátz Judit előadása letölthető itt.
Valaczka András előadása letölthető itt.
Az előadáson kiosztott segédlet letölthető itt.
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Hírek
· Írta: centa


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Hírek:
Hasznos oldalak Nyomtatható változat Nyomtatható változat