Üdvözöl a Tanárakadémia.hu
   
Magunkról

· Céljaink
· Alapszabályunk
· Pro Educanda Iuventute díjasok
· Tantárgyi kollégiumaink
· Jelentkezési Lap

· Projectjeink:
·· Olvasási project
·· Személyiségfejlesztő
·· Módszertani project

· Hír archívum

· Linkajánló

Menü
· Főoldal
· Belépés
· Keresés

Linkajánló


English VersionTámogatóinkEredményhirdetés: Olvasási versenypályázat

Beérkeztek egyesületünkhöz a Tanárakadémia által májusban meghirdetett „... elmondom hát mindenkinek...” pályázat versenyművei. Olyan PowerPointos bemutatókat kértünk, amelyek a modern technika eszközeivel ajánlanak a kortársaknak olvasnivalót. A felkért háromtagú zsűri értékelte a beérkezett pályaműveket, és az alábbi döntést hozta:I. helyezett: A kiskunhalasi Bibó István Gimnázium „Mo(so)lyok” csapata
tanáruk: Veszelszkiné Huszárik Ildikó
téma: L.H.Anderson: Hadd mondjam el...
II. helyezett: Az egri Sancta Maria Általános Iskola „Pillangók” csapata
tanáruk: Szabó Zsuzsa
téma: Karen Levine: Hana bőröndje
III. helyezett: A százhalombattai Eötvös Iskola „Görkorcsolyás” csapata
tanáruk: Lefkánics Szilárdné
téma: Erich Kästner: Május 35.

Gratulálunk a győztes csapatoknak, és néhány napon belül közvetlenül is megkeressük őket a pályadíjak átadása céljából.

Természetesen a többi csapat kitűnő munkáját is nagyra becsüljük, és az alábbiakban rövid értékelésben foglaljuk össze benyomásainkat. Egyben szeretnénk valamennyi induló engedélyét kérni, hogy alkotásukat közzétehessük honlapunkon.

Értékelés

A kiskunhalasi „Mo(so)lyok” csapat azzal mutatott jó példát a művek igazi befogadására, hogy a főhős élethelyzetét módszeresen összevetette az olvasókéval. A műfajhoz illő grafikus jeleket (lapjait pörgető könyv) alkalmazott; tartalomhoz illően rendezte el a szövegeket a síkban (összehasonlítás két hasábban). Nem feledkezett meg a szerzőportréről és a könyvészeti ismertetésről; kinyilatkoztatás (és a poén lelövése) helyett nyitott kérdésekkel tette kíváncsivá a közönséget. Ügyesen fordította át képi nyelvre a bemutatott regény vezérmotívumát (fa); további művek tág kontextusába helyezte az alkotást. A mű stílusát is elemezte, nem csak a tartalmát, s mindezt sokszínű információkörrel egészítette ki (honlapcím, eredeti nyelvű szövegrészlet, vendégszövegek, hanganyag).
Az egri „Pillangók” csapat a passzív befogadás helyett saját címváltozatokkal alkotta tovább a bemutatott művet. Életszerűen modellezte az olvasás folyamatát, kérdéseivel pedig empatikus cselekvésre késztette közönségét (te mit tennél a bőröndbe?). Képanyaga sokszínű (szobor, rajz, fotó, film), s az alkotók arra is ügyeltek, hogy a történelmi felvételek mellett mai arcok is felbukkanjanak. A továbbalkotás szép példája, hogy a 13 éves tanuló verset (kitűnő verset) írt a regényhős nevében, szerepében.
A százhalombattai „Görkorcsolyás” csapat elsősorban a bemutató stílusával nyújt újat. Komolykodó, iskolás nyelvezet helyett a mai gyerekek modorában, szóhasználatával fogalmazta meg mondandóját, épp ezzel vált alkalmassá arra, hogy csakugyan megszólítsa a korosztályt. Nem engedték, hogy a technikai háttér kiszorítsa alkotó munkájukból a hagyományos kreativitást: rajzaik, festményeik aktív beleélésről, befogadásról tanúskodnak.
A kisnánaiak bemutatóját (Egri csillagok) az teszi hitelessé, hogy saját élményüket (osztálykirándulásukat) és helytörténeti kötődésüket (Móré kincse) is beleszőtték az ajánlásba.
A pusztaszabolcsi csapat azzal tette sajátjává a bemutatott művet (Légy jó mindhalálig), hogy az osztály által színre vitt regény előadásáról is beillesztett mozgóképes részletet.
A zagyvaszántói csapat nyolc bemutatót küldött, jól megválasztott mai és klasszikus művekről.
A százhalombattaiak még egy csapattal ringbe szálltak, a Lutra feldolgozásával.
A várpalotai csapat tagjai szinte eljátsszák, megjelenítik bemutatójukon az olvasott regény történéseit.
A budapesti, „Fantázia” névre hallgató egyszemélyes csapat pedig egybeolvasztja a választott regény és a megfilmesített változat szöveges és képi világát.
Külön köszönjük a tanárok nyári munkáját: öröm látni, hogy vannak még olyan odaadó nevelők, mint:

Czirákyné Kiss Edit
Csordás Gáborné
Gazda Anna
Lefkánics Szilárdné
Szabó Zsuzsa
Szlama Tiborné
Tánczos Krisztina
Veszelszkiné Huszárik Ildikó


Az ifjú alkotóknak is gratulálunk, és őszintén reméljük: ha nem is győzhettek valamennyien, azért nem érzik hiábavalónak az alkotó munkát. Jövőre új esély nyílik mindenki előtt!


 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Hírek
· Írta: centa


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Hírek:
Hasznos oldalak Nyomtatható változat Nyomtatható változat