Üdvözöl a Tanárakadémia.hu
   
Magunkról

· Céljaink
· Alapszabályunk
· Pro Educanda Iuventute díjasok
· Tantárgyi kollégiumaink
· Jelentkezési Lap

· Projectjeink:
·· Olvasási project
·· Személyiségfejlesztő
·· Módszertani project

· Hír archívum

· Linkajánló

Menü
· Főoldal
· Belépés
· Keresés

Linkajánló


English VersionTámogatóinkTóth Krisztina új próza- és verskötetének bemutatója

November 12-án a Petőfi Irodalmi Múzeumban Valaczka András, a CENTA elnöke mutatta be az érdeklődőknek Tóth Krisztina József Attila díjas költő két új kötetét: a Magas labda című verseskötetet és a Hazaviszlek, jó? című prózaválogatást. A költőnő és az irodalomtanár beszélgetése egyben szerzőtársak párbeszéde is volt, hiszen közös munkájuk a Nemzeti Tankönyvkiadónál megjelent és forgalmazott Irodalmi ikerkönyvek című tankönyvsorozat, melynek köteteit izgalmas fiú-lány dimenzióik miatt gender-tankönyveknek is szokták nevezni.
Hazaviszlek, jó? című új kötetében Tóth Krisztina az utóbbi években írt tárcanovelláit és más publicisztikai műveit gyűjtötte egybe. Az ötven írást az is érdekessé teszi, hogy a szerző legtöbbször a kézzel fogható témából indul ki, de az egyszeri pillanattól mindig a teljességig ível. A leghétköznapibb témákról is kiderül nála, hogy nagyon is jelentős esemény, akár szívderítő, akár egészen abszurd helyzetről legyen is szó. A könyvben szereplő írásokat többek között a Nők Lapja, a Népszabadság és az Élet és Irodalom közölte eredetileg.

A Magas labda című verseskötet úgy árulkodik a költőnő továbbérlelődéséről, hogy közben egy radikálisabb versbeszéd is határozottan kirajzolódik benne. Kettősséget mutat a kötet abban is, hogy egyfelől gazdag a magyar vershagyomány újragondolásában, másfelől viszont ezernyi merőben új rímötletet, szójátékot, hétköznapiságba burkolt metafizikai felvetést tartalmaz.

A könyvbemutató vezérfonala letölthető itt! (Tóth Krisztina új köteteiről című dokumentum)
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Hírek
· Írta: centa


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Hírek:
Hasznos oldalak Nyomtatható változat Nyomtatható változat