Üdvözöl a Tanárakadémia.hu
   
Magunkról

· Céljaink
· Alapszabályunk
· Pro Educanda Iuventute díjasok
· Tantárgyi kollégiumaink
· Jelentkezési Lap

· Projectjeink:
·· Olvasási project
·· Személyiségfejlesztő
·· Módszertani project

· Hír archívum

· Linkajánló

Menü
· Főoldal
· Belépés
· Keresés

Linkajánló


English VersionTámogatóinkFizikatanárok konferenciája Szegeden 2010. november 13.

Nagy sikerű, kellemes hangulatú találkozóra került sor a Tanárakadémia és az NTK közös rendezésében Szegeden. Házigazdánk, a Karolina Gimnázium úgy szakmaiság, mint a szívélyesség tekintetében egyedülállóvá és emlékezetessé tette az eseményt.

Az elmúlt szombaton, napfényes, tavaszias, igazán kellemes időben lezajlott találkozón a regisztráció és a köszöntő után Dr. Molnár Miklós ny. egyetemi docens tartotta meg nyitó előadását A magyarországi kísérletező fizikatanítás nagyjai címmel. Bár a tanár úr jelezte, hogy egészen korai időszakokra is vissza lehetne tekinteni, érdemben Jedlik Ányossal indult a sor, és egészen a Nemzeti Tankönyvkiadó kortárs tankönyvszerzőéig, Zátonyi Sándorig ívelt. Többünknek különösen is tetszett a Jedlik szaknyelvi neologizmusairól elmondott adalék, miszerint katedráján alkalmazta a „kebel” és „pótkebel” terminus technikusokat is, nevezetesen a sinus és cosinus fogalmára.

A kávészünet után Balla Gusztáv ny. általános iskolai tanár hangulatos áttekintését hallhattuk gazdag tanári múltjának tapasztalatairól és tanulságairól. A nap egyik fénypontja volt az ezután sorra kerülő kísérlet, melynek során empirikus módszerrel vizsgálhattuk meg, miben is jobb hát a szegedi halászlé a másutt főzöttnél. Délután szekcióülések lettek volna, de a lelkes egybegyűltek közfelkiáltással követelték, hogy egyesítsük a három szekciót, mert mindhárom programon szeretnének részt venni. S bár ennek folytán a program a tervezettnél tovább tartott, mindenki szívesen maradt, és hallgatta a három tanár urat: Dombovári Lászlót, Maák Pál Andort és Teiermayer Attilát. Az elégedett résztvevők a Nemzeti Tankönyvkiadó gazdag ajándékával felszerelkezve indulhattak haza, táskájukban egy-egy Panoráma-kötettel, Enciklopédiával, plakáttal, cédével, s ki tudja, még mi mindennel. Reméljük, máskor is eljönnek!


Dr. Molnár Miklós


Dombovári László, Maák Pál Andor, Teiermayer Attila


Novemberi napsütés a Dóm téren


Tiszai alkony


 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Hírek
· Írta: centa


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Hírek:
Hasznos oldalak Nyomtatható változat Nyomtatható változat